Charakteristika:

Obří plod (min. 25 cm v průměru a vážící několik kilogramů) je pokrytý tlustou drsnou kůrou olivově zelenožluté až hnědé barvy se silnými hranatými výstupky. Podíl jedlé části je však poměrně malý. Konzumujeme dužinu, která je rozdělena do světle žlutých segmentů, skrývajících vždy jedno velké semeno. Její konzistence je lehce gumovitá a při vysoké zralosti slizovatí. Tvar segmentů je mírně trojúhelníkovitý a na povrchu podélně zvrásněný. Vůně tohoto ovoce je velmi jemná, stejně jako chuť, která je nasládlá, osvěžující, podobná banánům, nektarinkám a vzdáleně připomíná žvýkačky Pedro.
Jelikož trvanlivost vyloupaného jackfruitu je velmi omezená, je dobré skladovat jej v chladu.

Využití:

V Indii se používá i do slaných jídel a často nahrazuje maso, což lze s úspěchem aplikovat ve vegetariánské gastronomii.
Lze jej konzumovat i nezralý. Jí se syrový či tepelně upravený. Po uvaření ve slané vodě se konzumuje jako zelenina.
Semena chuťově připomínají kaštany a mohou se jíst syrová, ale je také možné je péci nebo vařit jako fazole, případně konzumovat syrové.

Můžete vyzkoušet

  • V dezertech se velmi dobře doplňuje s chutí jahod nebo jiného drobného ovoce a kvalitní čokolády
  • Žlutými segmenty dužiny jackfruitu můžeme skvěle nahradit maso ve vegetariánských pokrmech, je velmi sytý a uvařený chutí připomíná kuřecí maso – takto je výborný například v kombinaci s thajskou (anýzovou) bazalkou
  • Curry s jackfruitem, cibulkou, paprikou (kapií), kešu oříšky a kokosovým mlékem
  • Tradiční puzhukku z jackfruitu, kokosu, rýže, kokosového oleje, mungo klíčků, sušeného i čerstvého chilli
  • Kathal biryaani – jackfruit v kořeněné omáčce z rajských jablíček
  • Paysam z jackfruitového džemu, ghí (přepuštěné máslo), kardamomu, rozinek, s kešu oříšky, kokosovými hoblinkami a palmovým cukrem

Původ, tipy a zajímavosti:

Největší doposud sklizený plod vážil téměř 80 kg. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny, a kromě řady vitaminů i významné množství vápníku a fosforu. Jeho plody jsou největším ovocem na světě, rostoucím na stromě. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířilo také do Afriky. V Indii je považováno za jídlo chudých.